23 April 2015

Soundtrack Sisi Gelapku 1




dah macam filem dah kan. siap ada soundtrack bagai dalam novel ni.. kisah ini dah lama dah.. aku nak biarkan bersemadi je namun entah mengapa lately ni aku selalu layan lagu-lagu yang berkaitan dalam kisah ini.. setiap part tertentu pasti anda akan jumpa monolog atau perbualan yang menyebut tentang lagu atau aku menyanyikan lagu tersebut.. banyak juga sebenarnya lagu yang bermain dalam fikiran aku ketika aku menghadapi sesuatu perkara dalam kisah tersebut.. dan ada juga yang aku tak nyatakan dalam kisah tersebut.. aku rasa aku ni bukan jiwang.. tapi bila aku baca balik apa yang aku tulis tu, dammn jiwang rupanya aku ni hahahaha

ok kita mulakan imbasan dengan bahagian pertama Sisi Gelapku.. bermula dengan episod

  Sisi Gelapku: 11-Hidayah

“aku mintak maaf sebab berkasar dengan kau..tapi aku betul2 sayang kat kau”katanya memujuk aku
“pale bapak kau sayang..kau tibai jubo aku sampai kuar darah kau kata sayang..wei dah lah wei..kau jalan sekarang atau aku balik naik bas je”

Kereta isawara itu mula bergerak..sepanjang perjalanan..kami berdua tidak bersuara.masing2 diam..lagu Kejora nyanyian Search yang menjadi lagu kegemaran aku berkumandang di radio..selalunya aku akan layan dan nyanyikan lagu itu namun..kali ini aku terlalu sibuk melayan perasaan..


yess.. lagu ni memang menjadi kegemaranku ketika itu.. dan hingga kini juga.. hahaha sebenarnya waktu aku highschool selalu lepak2 dengan kawan sekolah time tu mesti ada yang start nyanyi lagu ni..pastu seorang demi seorang akan sambung hahaha.. lagu ni tak de kaitan sangat dengan penceritaan kisah ini.. 



 Sisi Gelapku: 11-Hidayah

“Hidayah,Hidayah…hai”panggil aku kepada awek yang amat ku minati..
“eh, khuzairi.ermm apa awak buat kat sini..”Tanya hidayah
“tentulah isi minyak,tak kan beli ikan pulak..hehe”usik aku sambil ketawa kecil
Inilah kali pertama aku terserempak dengan Hidayah dalam keadaan dia tidak memakai tudung.. cun siot..rambutnya yang panjang melebihi paras bahu itu seakan-akan bersinar macam model iklan sunsilk bila ditiup angin..
“dah lama tak nampak awak,kenapa awak dah lama tak datang sekolah?”Tanya aku sambil keluar dari kereta dan menghampirinya..
“ohh emm saya dah pindah sekolah,Hari isnin ni saya akan mula bersekolah di Sekolah menengah kebangsaan Malim”katanya sambil tersenyum seolah2 di paksa..
“tapi kenapa?kenapa awak pindah sekolah?”Tanya aku..
“ayah saya dapat kerja baru kat sane..jadi  nak tak nak terpaksa pindah la..”
“ok”jawab aku sambil menundukan muka
“kenapa ni?ade yang tak kena ke?”..memanglah tak kena..aku suka kat kau..tapi sampai sekarang aku tak luahkan je..
“Hidayah,sebenarnya..”tetibe tersekat lak ayat aku ni..
“dayah..cepatlah kak..”jerit seorang perempuan di dalam kereta proton Waja kaler silver..
“itu adik perempuan saya,saya nak balik rumah ni..ermm ape yang awak nak bagitau tadi?”Tanya dayah sambil memandang tepat ke mata aku..
“ermm.. hidayah sebenarnya khuzai,..”
“khuzairi..dah jom lah!!”jerit badrul sambil berjalan menuju ke kereta..
Adehh sial la biawak ni..aku baru nak mengayat awek ni..dia leh potong lak!!
“tak pelah..awak bagitau kemudian jela…saya balik dulu k,bye.. Assalammuallaikum” kata hidayah berlalu pergi..bertambah marah la aku kat badrul lagi..



ye lagu ni lari benar dari nama awek tersebut.. namun waktu ini.. time aku ngah gugup nak lafazkan hasrat aku tu, aku macam sayup-sayup terdengar lagu ini bermain..tak pasti sama ada kat stesen Shell atau kat dalam minda ku.. haha cuma nama Norkia ditukar ke Hidayah huhuhu




Sisi Gelapku: 18-Mungkin Dia Pun Sama

Aku berjalan perlahan,tiada apa yang aku fikirkan sekarang. Sambil berjalan pulang aku menyanyikan lagu Akulah Kekasihmu dari AXL di dalam hati aku..sebenarnya lagu ni aku tujukan khas buat Badrul sebenarnya, dengan harapan dia akan memaafkan aku..  




 waktu ni macam yang korang dah baca, aku tengah gaduh dengan si badrul.. ye pasal ada seorang brade ni nak kenal dengan aku.. ermm lupa lak nama brade tu.. ok nama dia khairul.. hahaha lawak ar.. hahaha bila aku ingat waktu-waktu itu memang kelakar giler hahaha.. seorang lelaki yang tidak dikenali ingin mengenaliku.. mengamuk giler si badrul..hahaha serius kalau korang tengok muka dia time tu..perghh leh demam taw.. muka dia kemerah-merahan menahan kemarahan..hahaha


 Sisi Gelapku: 28-Terputus



“abg mtk maap sgt2 kat khuzai,aku mgaku aku slh sbb tarik ko kat dunia gay ni,aku mmg bslh..tp tujuanny aku nak ko bcinta dgn aku,tp sblikny ko curang dgn aku,aku mtk maap sgt2 sbb bksr dgn ko,aku hrp ko maapkn aku,lps ni myb kita x bsm lg,aku undur dr,aku xnk,ko & aku tluka lg..jd aku lpskn ko,selama bcinta dgn ko aku mmg bahgia,tp aku ttp xleh trm yg ko curang blkg aku!..jd lps ni kita wat jln idup msg2..Wassalam”

Airmata aku mengalir keluar bila membaca mesej badrul,setelah seminggu,akhirnya badrul menghantarkan mesej utk memutuskan hubungan..

“sy pun nak mtk maap kat abg sbb bg idea giler psl 3some..xpela,bnda dh jd..kalo ini yg ko nak,aku bsetuju..tp aku tetap menyanyangi ko,sbb ko cinta pertama aku..take care..sorry again..wassalam”

Balas aku kat mesej yang badrul hantar.itu lah mesej terakhir badrul yang dihantarkan kepada aku.sampai kini,badrul tidak lagi berhubung dengan aku..memang aku marah tapi aku tetap cintakan dia..selama 6 bulan bercinta dengan dia byk kenangan indah aku bersama dia..aku tetap mencintai dia utk selamanya Cuma sekarang,kalau ini yang terbaik bagi dia,maka hubungan aku dan badrul kini TERPUTUS!




ok yang ini.. lagu ni memang tak de mention dalam Sisi Gelapku 1.. tak silap aku lah.. ke ade..hmmm sebenarnya lagu ni bermain dalam fikiran aku sepanjang aku menaip penuh kisah Sisi Gelapku 1.. memang khas untuk badrul.. serius.. selepas aku putus cinta dengan badrul dan aku masuk ke form 6.. lagu ni pernah di pasang oleh salah satu gerai jualan di sekolah ketika hari kokurikulum.. dan secara automatiknya aku jadi sedih sangat.. sampai aku tak leh fokus ketika pasukan kadet aku membuat persembahan kawad kaki.. aku hampir hilang fokus ketika melakukan formasi sampai kawan-kawan yang lain perasan dan marah.. lepas selesai aku cepat-cepat lari masuk tandas cabut mafla dan baju uniform aku..aku basuh muka banyak kali dan akhirnya aku menangis...ye memangis wakakakaka macam sial.. member aku ingat aku tangkap feeling sebab time tu seingat akulah,aku ada krisis sikit hubungan aku dengan Hidayah..

tapi serius beb, sampai sekarang aku dengar lagu ini masih aku teringat akan badrul.. time aku menaip ni, lagu ni auto play, lagilah feeling giler..adoii sedih wei wakakaka..

ok, itulah dia kot..antara lagu2 yang menjadi latar belakang bagi kisah Sisi Gelapku 1.. mungkin akan datang aku akan buat pula post untuk Sisi Gelapku 2 hehehe..

p/s: cerpen akan disiarkan dalam bulan Mei nanti.. tengah bulan kot.. ala korang tunggu jela..macam tak biasa lak an.. memang aku ni jenis lambat giler post atau update blog aku ni an hahahaha..