22 April 2013

Berhenti??



Berhenti berharap? berhenti menulis? berhenti berkarya? berhenti buat selamanya??

hmmm persoalan yang sentiasa bermain difikiran aku ketika melihat blog aku ini..patut kah aku berhenti dan mengecewakan pembaca blog aku ni?? hmm aku sebenarnya betul-betul patah semangat untuk menulis bila semua karya aku ghaib sama sekali apabila laptop kesayanganku diserang virus..aku x sempat nak buat backup.aku hanya mampu format segalanya..namun kondisi laptop aku yang sedang nazak ini benar-benar menyedarkan aku tentang sesuatu

lebih 5 tahun laptopku ini berjasa kepadaku.. dan lbih 4 kali juga laptop aku terjatuh ke lantai akibat kelalaian aku..dan hampir berpuluh kali juga laptop ini diserang virus.. tapi bila aku tatap papan kekunci laptop aku ini..aku tersenyum bersendirian..dgn laptop ini juga aku dpt mengenal erti sebenar dunia songsang ini yg penuh larangan.. dan lptop ini juga yang menjadi tempat aku mencetuskan idea untuk berkarya..

mengimbau saat aku di alam persekolahan. aku bukanlah seorang pelajar yang dilabelkan pelajar cemerlang..malah aku selalu menduduki tempat yang tercorot didalam kelas..pernah juga seorang guruku memandang hina kepadaku..bayangkanlah seorang guru yg seharusnya membimbing tapi menjatuhkan semangat aku utk belajar. memang aku merupakan murid yang pemalas. sentiasa tidak menyiapkan kerja rumah. malah malas juga untuk belajar. "awak tak akan kemana. saya berani jamin yg awk hanya mampu berada di tahap spm dan bakal bekerja kilang. atau mungkin mengangur" kata-kata cikgu ku ketika merotan punggungku dulu.. waktu itu aku darjah 6.. keputusan upsr aku mmg buruk.. walaupun tidak gagal tapi masih buruk..

namun satu peristiwa berjaya mengubah hidupku. peristiwa dimana berlakunya krisis dalam keluargaku yang membuka mataku yg memberi aku kesedaran. form2 aku berpindah ke sekolah baru. disitu aku mula timbul minat aku utk belajar bila semua guru2 yg mengajar aku sentiasa memberikan aku semangat utk aku rajin belajar. malah subjek yg dahulunya menjadi kebencianku berubah menjadi subjek kegemaran aku..iaitu penulisan.. guru yg mengajar subjek itu sentiasa memandang seius pada hasil penulisanku.. "seronok saya baca karangan yg awak buat. karangan awak sentiasa yg pertama yg saya baca dari murid2 lain"
pelik ar cikgu tu..tapi kata2 dia berjaya merubah aku..dari kelas terorot aku dipindahkan ke kelas teratas..dan disitu mmg ku akui semua murid handal2..tp utk aku berjaya berada didalam kelas itu sudah cukup bermakna bagi aku.

kini umur aku sudah melebihi 20 tahun.. aku bukan lagi bersekolah. tapi aku suka untuk menulis.. bila aku menulis, aku dpt komen yg positif dari pembaca.. maka aku buat blog utk mengisi masa lapang aku dgn menulis.. walaupun aku tau yg taraf penulisan aku ni lebih rendah dari penulis-penulis blog yg lain, tapi aku yg tak tahu malu ni tetap berdegil utk menulis karya2 aku di blog ini..hinggakan laptop aku berkali-kali rosak akibat kedegilan ku ini hahahaha..

dan kini aku sedar. laptop aku ni dah benar2 tua.. dah tak larat utk menerima tekanan jari jemariku yang menaip di keyboardnya.. selepas aku format laptop aku, aku biarkan tertutup.. aku tidak hidupkan laptop aku.. dan entry kali ini aku taip di komputer di cyber cafe..  kesian laptop aku..bukan setakat digunakan utk menaip, kerja2 editing video dan picture serta melayan porno video2 dari youtube dan mendegar lagu. byk btul perkara yg aku buat dgn laptop ini.. kesian dia.. mungkin sbb dia rosak tu dia memaksa aku dari berhenti menulis.. ye buatkan aku sedar akan hal itu..

mungkin aku patut berhenti menulis.. mungkin aku patut kuburkan tabiat menulis ini juga.. lepas pru nnt kehidupan aku makin bertambah sibuk..ada khabar angin mengatakan mungkin aku akan ditranfer dan mungkin akan diberhenikan kerja..arghh bertambah lagi tension aku.. disebabkan tension hmpir seminggu lebih aku tidak menjenguk blog ku ini.. tapi hati aku tersentuh sey bila membaca komen2 dari pembaca blog aku.. aku tak berani nak kecewakan mereka.. dan aku bertambah tension lagi bila memikirkan tentang masalah hidup aku..tension itu berjaya membunuh mood aku utk menulis.. mungkin utk masa terdekat ini aku betul2 kene mencari ketenangan diri.. mungkin dalam masa terdekat nnt aku akan update blog aku lagi.. dan jika tak update tu..maknanya aku tewas utk bertahan!!

aku harap aku masih mampu utk menulis lagi.. ketenangan dalam berkarya dalah amat penting bagi aku...susah wei nak dpt mood menulis ni wei..

35 comments:

  1. Bang..janganlah berhenti..sedap apa karya abg..jgnlaa..:( - Princess Riya

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah riya..abg kene dptkn mood blik mmg susah

      Delete
  2. abaikan mamat tu...? walaupun....kn hahaha..xpe la klu ko nye problem lg berat then ak phm klu ko x mnulis lg......bukn senang nk puaskn hti org..yg pntg hati sendri mau puas...hahaha...anyway ak sntiase tggu ko nye karya..hehehehe...ok see ya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. seyes..pnt nk puaskan hati org..sampaikan hati sendiri pun xde sape nk jaga

      Delete
    2. xpe kami pmbce setie sanggup tlong jage kn hehehehe

      Delete
  3. Tapi lau sya nak dpt mood menulis, tak susah kot..hehe ..jgn berhenti ea..nak baca gak2..ku sangugp tunggu..hehe... - Princess Riya

    ReplyDelete
  4. lg stu jgn la tutup blog ko nih....ak x hbis bce sume nivel ko lg ni weh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. blom lg sampai tahap nk tutup...akan dtg mybe ar hehe..tgk mood bro

      Delete
    2. jgn ah...kat sni je ak blh jd dri ak yg sbnar....kat lua nk kne blkon dh....haiiiii...pnt dh belakon..

      Delete
  5. khuzai..hehehhe..
    kalo ko x tulis..apa aku nak baca..:(
    aku nak abai mamat yang nyanyi dalam Video tu tp..xleh hahaha
    boleh tahan sora ko tp gementar..

    jangan sedihlah khuzai..setiap kejadian itu ada hikmahnya..

    format recovery tu bagus lah khuzai ..
    aku dulu terformat laptop customer ....nasib ada format recovery ..selamta tp x semua lah dapat cuma gambar mp3 video n fail fail word ecxel dan sama waktu ngannya sebahagian besar dpt selamat...

    rasa senang lak bila ko masih keluar kat blog ni :)
    jangan berhenti ok...
    kalo ko x nak menulis pasl dunia sonsang ni ko buatlah karya yang boleh memberi kesedaran bagi orang mavam kita dalam bentulk novel or cerpen ...
    selamat hari raya ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..tp bg aku masa je..aku tol2 down skrg ni..

      Delete
  6. khuzai, sejak aku baca cerita kau, aku rasa tenang sangat, cerita kau adalah tempat untuk keluar dari dunia realiti dan semua watak dalam cerita kau bermain rapat dalam mimpi-mimpi ku, aku berharap janganlah berhenti menulis, dunia yang buat untuk pembaca blog kau ni cukup indah. dan bakat kau ini tak seharusnya kau lupakan, jikalau terasa sukar sekarang berehatlah sebentar. tapi jangan pernah berhenti berharap. salam ikhlas dari pembaca setia. aku akan sentiasa menunggu fakhri, sufian dan zharif dalam mimpi2 ku akan datang.

    JANGAN PERNAH BERHENTI BERNAFAS

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn risau bro..cerita itu bakal kembali..cuma ia ambil masa je..sbb nak dptkan mood tu susah...dah lebih 7 kali aku cuba taip..tp still xley..taip sikit aku delete..sbb aku dh xde feel nk taip cite ni lg..sbb tu aku kene tol2 tenang utk dtgkan mood menulis..

      Delete
    2. Abg khuzai.....sy pembaca blog abg...baru mula Baca....cerita abg best....jgn berhenti....truskan usaha....

      Delete
  7. perluker entri mcm menagih simpati ni. ko tau kan kami memang pembaca setia blog ko.

    nak buat merajuk ker konon-konon kami pujukla supaya jangan berhenti menulis. eleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko ni..hahhaha...
      rogol kang :)

      Delete
    2. nmpk mcm menagih ke??hmm k.. aku x suruh pun sape pembaca blog aku utk pujuk aku..aku cuba katakan..aku perlukan masa utk aku dpt mood menulis semula..aku minta pembaca2 utk pujuk aku, tp aku mtk dorg phm akan keadaan aku skrg dan bg aku masa je utk dptkan mood menulis tu kembali..kang aku main tulis je kang korg ckp cite ni mcm karangan dak sekolah lak an..so phm2 jela keadaan aku skrg ni..kalo ko still nampak aku mcm menagih simpati??hmmm up to u la bro..aku jd btmbh xde mood skrg ni

      Delete
  8. Ehh...putih pulak kulit ngko ni, nape dalam gambar dulu mcm perwakilan MIC jer hehehe jgn maroh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni video 7 tahun lps la..skrg ni mmg aku btmbh hitam pon..mcm bontot kuali..lagi hitam dari negro dgn bangla..

      Delete
  9. Ala adik..jangan la berhenti menulis. Masalah peribadi ni memang Puteri pernah lalui. Abih mood Puteri nak menulis. Puteri ambil masa setahun baru datang mood nak menulis balik. Itu pun setelah tengok blog Puteri dapat sambutan. So kalau perlu berehat ambil la masa untuk berehat. Bila dah settle problem balik la menulis sebab pembaca-pembaca di sini sentiasa melawat blog ni nak tengok jika mood menulis owner blog datang balik.Anyway sayang jika bakat menulis tu terpadam kerana masalah peribadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan lah ko suruh dia rehat setahun...
      khuzai ..kalo ko xnak tulis jugak ..
      hrmmm..aku tau ko ada tu kat c2 baru 17 minit ko jenguk cinikan... hehehe ..
      aku ni peminat setia ko..ko x kesiankan aku ker? :)

      Delete
    2. thanx puteri..u nk tau x, sejak i hilang mood ni... i selalu jenguk blog u..bkn utk frap2 k..tp skod dan baca karya yg ada kat blog u.. td baru lps baca cite psl ustazah nur..woow it makes me hard till now

      Delete
    3. Err...tumpang tanya, ape link blog puteri comel tu?

      Delete
    4. Ni link dia http://komikbiru.blogspot.com/ . Pastikan anda dah bersunat yea.

      Delete
    5. Unable to connect
      puteri ...nape aku xpat masuk ..aku lom sunat yer?

      "Firefox can't establish a connection to the server at komikbiru.blogspot.com."

      Delete
    6. Abg janggut, kena add au lepas .com tu. - princess Riya

      Delete
  10. Pergilah Hairi... pergilah tenangkan diri ko dlu... aku akan sentiasa jenguk blog ko nih, selagi ko x tutup selagi tu lah aku jd peminat segala karya ko... Semoga ko tabah hadapi segala dugaan hidup...

    nah aku tinggalkan ko ngan lagu nih... http://www.youtube.com/watch?v=h_9SyK6Y-mM

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..aku nak pergi tenangkan diri ni.. lagipon lps ni maybe cara penulisan aku akan berubah

      Delete
    2. Maybe cara penulisan berubah? Wah ni mesti ubah gaya penulisan stail politik macam Papagomo tu. Hihihihi...Takpun stail berdakwah macam Ustaz Azhar Idrus....adusss....

      Delete
    3. hahaha saya x akan buat style bloger pengecut yg haprak tu hahaha.. maybe akan kurangkan unsur kelucahan je kot..huhu

      Delete
    4. excuse me, khuzairi, i know it's been a freaking long time,, but nak tanya, apa dah jadi ngn komikbiru ek??? da kena ban ke???

      Delete
  11. akhirnya ko ad khuzai...
    tak per khuzai..
    ko tenangkan hati ko ..
    dekatkan diri ko ngaNya..Insyallah ko akan tenang..
    cayer lah..

    Selamat Hari Raya Khuzai :)

    ReplyDelete
  12. Khuzai,
    Jika ko merasakn perlu berehat sementara wktu bg mewujudkn 'mood' utk menulis, sy nasihatkn ambillah seberapa byk masa yg awak hendak. Sy selaku salah seorg peminat anda tetap setia 2 - 3 kali dlm semggu menjenguk blog anda utk mbaca sekiranya ada penulisan yg baru dr khuzai.. Silalah jaga diri anda & berdoalah byk2 utk dptkn ketenangan.

    ReplyDelete