30 December 2014

Goodbye... Hello..


Assalammualaikum.. Terus terang ku katakan yang aku dah lama berhenti menaip/menulis cerpen/novel/kisah PLU untuk blog ini. Aku sebenarnya dah malas dah nak menulis.. Maaf aku kecewakan kau orang.. Aku akan cuba luangkan masa untuk cari idea untuk menulis semula..

Dalam tahun 2014.. Terlalu banyak peristiwa yang berlaku kepadaku.. Terlalu banyak yang hitam dari manis.. Dalam soal karier dalam soal family dalam soal hubungan dalam soal.. Segalanya... Banyak yang menduga hingga ku terjatuh.. Namun dalam ku rebah ku gigih merangkak mengharungi segalanya..

Dugaan yang mendatang bertimpa-timpa..segalanya bila aku dikejutkan dengan panggilan dari bondaku.. Dalam sayu esak tangis suaranya memaklumkan ayahandaku telah menghembuskan nafas terakhir..aku bagaikan lemah untuk berdiri umpama segala tulangku hancur tika mendengar perkhabaran itu.. Sejurus itu berlakunya pula krisis keluarga.. Aku pulang segera ke KL kerna tidak sanggup berhadapan dengan situasi yang gila itu.. Aku lari dari menghadapinya..

Setibanya aku di KL, dugaan dalam kerjaya sekali lagi melemahkan ku untuk aku berdiri.. Dugaan demi dugaan menimpa hingga memaksaku untuk berfikir diluar dugaan.. Untuk aku bunuh diri.. Ye, pada malam itu aku nekad untuk membunuh diri.. Dua hari aku tidak menjamah sebarang makanan.. Tidak selera dan hanya meminum air untuk basahkan tekak..

Malam itu aku tertidur..setelah puas memikirkan jalan penyelesaian untuk segala masalahku namun aku tetap menemui jalan buntu.. Aku terlena dan dia muncul.. Arwah ayahku muncul.. Berdiri diluar rumah ku di kampung.. Arwah ayahandaku tersenyum melambai-lambai ke arahku..aku ingat lagi, dalam mimpi itu aku puas memanggil ayahandaku untuk masuk ke dalam rumah itu.. Namun ayahandaku hanya tersenyum di luar rumah melambai tangan ke arahku..

Aku terjaga dan imej arwah ayahandaku itu tidak dapatku lenyapkan.. Aku mencari apa maksud mimpiku itu.. Akhirnya aku sedar, sudah terlalu lama aku tidak ku sujud padaNya.. Jika dulu arwah ayahandaku selalu memesanku untuk taat pada perintahNya dan jangan tinggal solat.. Akhirnya aku mula lakukan perkara yang lama ku tinggalkan..

Ketenangan mula timbul .. Walaupun aku tetap menemui jalan buntu dalam setiap permasalahanku.. Namun setiap kali aku sujud kepadaNya,saat itu ketenangan yang terlalau lama tidak ku temui,kembali menerjah dan perasaannya terlalu indah.. Dan makin lama berjaya mengubah persepsi ku terhadap segala permasalahanku..

Bagaikan keajaiban yang berlaku akhirnya segala permasalahanku berjaya ku atasi.. Walaupun tidak selancar yang diharapkan namun aku berjaya dan yakin ketika ku hadapinya.. Aku lakukannya dengan seorang diri tanpa mengkhabarkan pada sesiapa..

Dan jika sebelum ini aku ucapkan yang aku ingin berpaling ke fitrah asal semula, ye aku hampir berjaya melakukannya..hingga muncul seseorang yang tidak ku sangka .. Pada awalnya ku cukup khuatir jika ku gagal untuk berpaling.. Ku terlalu khuatir jika ini adalah ujian untuk ku cekal dengan niatku.. Kerna tika ku ingin memalingkan muka ke fitrah sebenar ada tangan yang menyambut mukaku dan menghalangku dari berpaling.. Itu yang ku khuatirkan saat sidia hadir disisiku..

Masih terlalu awal untuk ku katakan cinta padanya.. Kerna hubungan yang ini terlalu awal.. Namun setelah menghabiskan masa bersamanya timbul perasaan itu..adakah itu nafsu atau sememangnya rasa cinta, tidak ku mengerti.. Namun tiap kali ku tatap wajahnya aku tidak dapat menghalang dari hatiku untuk menaruh rasa padanya..

Tidak dapat ku bayangkan akan berhubungan dengan seseorang yang boleh ku labelkan sebagai mat rempit.. Ye mat rempit hahaha .. Dia acap kali mengatakan padaku yang dia sebenarnya bukan lah mat rempit.. Namun bila ku lihat gayanya sahaja hatiku tidak henti mengatakan dia adalah mat rempit.. Aku percaya jika kau sendiri yang melihat dia,pasti kau juga akan mengatakan dia adalah mat rempit. Cara dia menunggang motor sahaja sudah cukup menyakinkan sesiapa yang membonceng dengan dia akan mengatakan dia mat rempit..

Dalam waktu aku berhubungan dengan dia, aku masih dirundum rasa bersalah.. Rasa bersalah jika aku tidak menuruti niatku untuk berhenti dari berada dalam dunia ini.. Aku risau kehadiran dia hanya mengheret aku lebih dalam ke dunia kegelapan ini.. Namun segalanya berubah bila aku menerima pesanan yang aku sendiri tidak sangka pada awal perkenalanku dengan dia..
Ye.. Aku tergamam.. Tidak ku sangka dia begitu.. Aku betul-betul tidak sangka.. Aku buangkan segala persepsi negatif padanya dan aku begitu malu dengan diriku.. Walaupun masing-masing masih mentah dalam hal ini namun ini tidak menghalang kami dari belajar untuk benar-benar terbaik dalam melakukannya..Dia sebenarnya hadir bukan untuk menghalangku dari berpaling ke fitrah sebenar,namun dia hadir untuk memimpin tanganku ke arah itu.. Aku terharu.. Aku sayang mat rempit ini

p/s: aku berani post psl dia sebab aku dah dapat kebenaran dari dia utk tulis post pada kali ini.. aku bukan nak hebahkan pada semua mengenai ini.. cuma kesimpulan kat sini jgn cepat menilai seseorang dan adakalanya utk melakukan perubahan perlukan sokongan dari seseorang.

SELAMAT TAHUN BARU

#pray4pantaitimur6 comments:

 1. I'm happy for you as there's someone who is now guide you :)

  Hold him tight and enjoy the journey :)

  ReplyDelete
 2. kujai....
  nasib lah ko x buat, kalo tak :( ..panjang umor ko...
  xda idea aku nak kata ...cuma aku bersyukor ko selamat ...
  abang janggut mu yang dah takda jangut.
  Tabahlah kujai hidup ni sementara sahaja . Semuanya ditinggalkan .. Ikut rasa bina sa , ikut hati mati, ikut nafsu lesu,
  ikhlas aku bersyukor ko selamat

  ReplyDelete
 3. kau dah bercouple dgn mat rempit pula hahahaha
  kenapa tak cari bad ?
  kenapa kau tak beritahu aku yang ayah kau dah meninggal?
  kenapa kau tak on skype kau lagi?
  aku rindu nak makan nasi lemak yang mak kau buat
  tolong contack aku kat skype

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku nak mulakan hidup baru la zif..

   Delete
 4. Woahhh kisah benar

  ReplyDelete